Ny app gör livet lättare för tremorpatienter

2019-10-09

Alexander Medvedev, professor vid institutionen för informationsteknologi.

Miljoner patienter med tremor, ofrivilliga skakningar, kan se fram emot en smidigare mätningsprocedur och behandling. Uppsala universitet blir först i världen med en app som mäter skakningar medan patienten använder mobilen som vanligt.

Uppslaget till appen fick Alexander Medvedev när han bad några studenter titta närmare på om det gick att använda mobilen för att mäta skakningar hos patienter med Parkinsons sjukdom och essentiell tremor. På lektionssalens whiteboard växte det fram en idé som visade sig vara gångbar.

– Studenterna tog idén vidare och utvecklade en egen sensorplattform och en algoritm som kunde uppskatta den bana som mobilen rör sig i. Och det på bara två månader! Det var fantastiskt kul, säger Alexander Medvedev, professor på institutionen för informationsteknologi.

Så fort patienten använder mobilen på något sätt – tittar på mejl, skickar sms eller vad som helst – så registreras rörelsen. Algoritmen mäter hur mobilen rör sig och kan räkna ut skillnaden, amplituden, mellan den tänkta rörelsen och den rörelse som är påverkad av tremor. De appar som finns i dag kräver att patienten regelbundet utför olika övningar, som att hålla ut armarna med mobilen, för att mätningen ska kunna ske. Vanligast är att läkare och sjuksköterskor gör de tidsödande mätningarna manuellt med patienten. Inget mätvärde kan då dokumenteras och återanvändas.

– Det finns patienter som blir så trötta på proceduren att de bara vill gå därifrån. Bedömningar kan också variera beroende på vem som utför dem och vilken patient som blir undersökt, förklarar Alexander Medvedev.

Med tillgång till kontinuerligt korrekt mätdata kan läkare sedan behandla med läkemedel och djup hjärnstimulering, i det senare fallet skickar en inopererad pacemaker signaler som påverkar hjärnan så att skakningarna minskar eller upphör.

Appen utvecklas i nära samarbete med teknikintresserade läkaren Dag Nyholm på neurologen vid Akademiska sjukhuset och nystartade företaget Stardots. Med tidigare forskaren Daniel Petrini i spetsen ser Stardots till att göra produkter av innovativa idéer från akademin. Företaget har sökt och fått pengar av Vinnova för att utveckla appen som beräknas vara klar vid årsskiftet 2020. Själv har Alexander Medvedev sökt och fått pengar genom universitetets satsning Verifiering för samverkan, VFS.

– Det är värdefullt och innebär att jag får möjlighet att arbeta med våra partner för att appen ska bli klar i tid.

Alexander Medvedev vill varmt rekommendera modellen med nära samarbete mellan akademi, företag och slutanvändare.

– Universitet kan stå för intressanta idéer men ska inte utveckla färdiga produkter, det ska proffs göra. Samtidigt går det inte att utveckla en produkt och bara hoppas på att den ska användas. Självklart ska slutanvändaren vara med från början. I det här fallet Akademiska sjukhuset och patienter där som testar tekniken.

Appen kommer att vara gratis och kan även användas inom idrott där till exempel skytte och pilkastning kräver ett stadigt grepp hos utövaren.