UU Innovation

Pontus Skråmstadius

Pontus Skråmstadius är IP-rådgivare inom områdena fysik, material och energi.

Pontus Skråmstadius började i augusti som ny IP-rådgivare på UU Innovation. I den rollen stöttar han universitetets forskare med bedömningar och rådgivning kring allmänna IP-frågor med fokus på patent och IP-strategier inom områdena fysik, material och energi.

Pontus Skråmstadius är en erfaren patentkonsult med många år i branschen, bland annat från Brann i Uppsala. Som patentkonsult har han arbetat med patenterbarhetsbedömningar, patentering, drivande av patentportföljer, rådgivning och utbildning. Efter 14 år var det dags för nya utmaningar.

– Som IP-rådgivare på UU Innovation får jag möjlighet att jobba lite bredare och dessutom tidigt bli mer involverad i kommersialisering av produkter och i IP-strategier och det är mycket stimulerande, säger Pontus.

Han har ett brinnande intresse för teknik och naturvetenskap och förkovrar sig gärna också i andra ämnen. År 2000 blev han färdig civilingenjör i teknisk fysik på Uppsala universitet och har därutöver bland annat studerat kemiteknik i två år.

– Jag älskar naturvetenskap och teknik. Jag drivs av att hitta kreativa lösningar med fokus på problemställningen och behovet. De patent jag tycker bäst om att driva är de som inbegriper två eller flera vetenskapsgrenar, berättar Pontus.

Kontakta Pontus

Olivia Tolan

Olivia Tolan är IP-rådgivare inom områdena life science, kemi och mekanik.

I november började Olivia Tolan som ny IP-rådgivare på UU Innovation. Hon har nära 20 års erfarenhet av arbete med immaterialrätt på patentbyråer och inom industrin. Nu ser hon fram emot att få hjälpa universitetets forskare kring patent- och IP-strategier för affärsidéer inom life science, kemi och mekanik.

Olivia Tolan har svenska rötter men är född och uppvuxen i staten New York. Hon har många års erfarenhet av att arbeta och bo i Sverige men kommer närmast från tjänsten som Senior Patent Attorney på Syngenta i Schweiz där hon bland annat arbetat med IP- och patentstrategier för etablerade produkter och produkter under utveckling inom bekämpningsmedel. Efter många år på patentbyråer och inom industrin ville hon ta steget till akademin, och möjligheten att göra det i Sverige lockade.

– Det har alltid känts som att det var meningen att jag skulle återvända till Sverige, jag trivs bra här och Uppsala verkar vara en trevlig stad, säger Olivia.

Olivia ser fram emot att jobba på sin nya arena. Åren inom industrin har medfört kontakter med såväl universitet som forskningsinstitut, men nu ska hon skifta perspektiv och använda hela sin tekniska bredd.

– Att få jobba tillsammans med forskare och få kombinera min specialistkompetens med deras ska bli jättekul. Som IP-rådgivare kommer jag också att hålla utbildningar i immaterialrättsliga frågor vilket jag gjort mycket under mina år på Syngenta, berättar hon.

Olivia är utbildad i biologi och har examen i juridik och europeisk immaterialrätt. I hennes cv finns även arbete med läkemedelsformuleringar på ett kontraktsforskningsföretag. Hon är både europeiskt och amerikanskt patentombud och när hon nästa år firar 20 års inom IP-området hoppas hon vara i full gång med att bidra till nya innovationer från forskningen på Uppsala universitet.

Kontakta Olivia