Hållbarhet i fokus för lärare och elever på Nobelmuseet

2017-01-31

I samarbete med Nobelmuseet har Swedesd vid Uppsala universitet utvecklat ett skolprogram för högstadieelever med fokus på hållbarhetsutmaningar. I samband med detta arrangeras även en lärarkväll.

Skolprogrammet ”En hållbar framtid” riktar sig till högstadiet och gymnasiet och kopplar samman hållbar utveckling med Nobelpriset. Här får eleverna en inblick i hållbarhetsfrågor och möjlighet att diskutera dessa i tvärvetenskapliga perspektiv. Eleverna får ta del av berättelser om tidigare Nobelpris som rör hållbar utveckling och göra övningar kopplade till hållbarhetsmålen som ingår i Agenda 2030. Eleverna får även se ”The future is now”, en nyproducerad film om klimat som vill inspirera unga människor att leda vägen framåt. Filmen är en del av projektet Bifrost.

​- Genom “En hållbar framtid” får vi möjlighet att jobba med olika aktörer och medverka till en tvärvetenskaplig utbildningsmiljö i det korta formatet, säger Petra Hansson, lektor i didaktik och utbildningsstrateg vid Swedesd - Internationellt center för lärande för hållbar utveckling, Uppsala universitet.

I samband med lanseringen av skolprogrammet arrangeras en lärarkväll med fokus på hållbar utveckling i undervisning. Under kvällen hålls flera kortare föredrag och presentationer av organisationer verksamma inom utbildnings- och hållbarhetsområdet. Hela programmet för lärarkvällen som äger rum den 16 februari 2017 finns på Nobelmuseets hemsida.